Nationella program på Ale gymnasium

Från och med höstterminen 2025 kommer sju nationella gymnasieprogram vara möjliga att läsa på hemmaplan. En enig utbildningsnämnd ställde sig bakom förslaget för att få fler elever att ta studenten.– En aktuell utredning visar att hälften skulle vilja läsa på en gymnasieskola i Ale och därför tänker vi starta upp, om ändå i liten skala, säger ordföranden, Lena Camp (SD).

2014 stängde Ale gymnasium sina nationella gymnasieprogram. Söktrycket var för lågt och intresset svagt. Tio år senare har bilden förändrats. Andelen elever som fullföljer sin gymnasieutbildning på ett nationellt program sjunker och rapporteringen till hemkommunen går trögt.

– Det gör att vi får problem att hinna hjälpa de elever som behöver extra stöd. Om dessa elever hade studerat på hemmaplan hade vi kunnat följa upp dem på ett helt annat sätt, säger Lena Camp.

Utredningen
Förvaltningen föreslog därför redan förra året att Ale kommun borde göra det möjligt att läsa ett antal nationella gymnasieprogram i Ale. Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen var med på tåget, men majoriteten ville invänta en tydligare rapport.

– Ja, det är ingen hemlighet att vi var tveksamma. Vi hörde kritiken komma om att ”ni har ju precis stängt gymnasieskolan”. Utredningen som är gjord visar nu att alla kostnader finansieras genom att skolpengen flyttas från köpta platser till utbildning i egen regi. Vi har redan lokalerna och lärarkompetensen som krävs. Jag är därför stolt över att vi var en enig nämnd som ställde oss bakom förslaget att göra sju nationella program sökbara för antagande till hösten 2025, förklarar Lena Camp.

Nöjd med beslutet
Vice ordförande, Anette Håkansson (S), är mycket nöjd med beslutet.
– Jag får leva med att vi fick vänta, men det här är viktigt för våra ungdomar och även för arbetsmarknaden som skriker efter kompetens. Vi måste få fler elever att klara sina gymnasiestudier. På hemmaplan kan vi hjälpa dem på ett bättre sätt. Tyvärr har många av våra elever ett lägre meritvärde, vilket gör att de inte kommer in på sitt förstaval. Om du då hamnar på ett tredjeval och en utbildning du inte är särskilt intresserad av är det lätt att strunta i skolan. Nu hoppas vi istället att dessa elever ska hamna i Ale, där vi kan stötta och hjälpa dem mer, säger Håkansson.

66 nya platser
Totalt omfattar programmen 66 nya platser och att Ale kommun återigen ska erbjuda gymnasiestudier innebär inte att det blir ett överskott på platser i regionen.– Faktum är att Göteborg, där många väljer att studera, inte har tillräckligt med utbildningsplatser. Det gör att våra elever med lägre meritvärde får svårt att klara konkurrensen. Vi behöver hjälpa till lite och när intresset av att läsa på hemmaplan är stort känns det bra att ta det här steget, säger Renée Palmnäs (FiA), ledamot i utbildningsnämnden. Hon hänvisar till en enkätundersökning som gjorts bland elever i årskurs 8 och som blir den första åldersgruppen att kunna söka till Ale gymnasium. Resultatet visade att 49,7% kan tänka sig att gå på en gymnasieskola i Ale.– Det är helt uppenbart att en stor grupp elever inte vill åka in till stand och vi måste möta alla ungdomars behov. Nu gäller det att marknadsföra och informera om möjligheterna, säger Palmnäs. Ale gymnasium kommer att ha sin huvudsakliga verksamhet i det tidigare kommunhuset i Alafors. Lokalerna renoveras och ska vara klara till årsskiftet. Beslutet om att starta sju nationella gymnasieprogram i Ale från och med höstterminen 2025 tas slutligen av kommunfullmäktige i april.